Våra bogemenskaper

Casablanca Bogemenskap i Strömsfors

GEMENSKAPEN: Casablanca bogemenskap har bra balans mellan eget space och gemenskap, alla har egna lägenheter med egna kök. Men man delar toaletter/duschar, gemensam sal, stor trädgård, hallar och källare. Umgänge kan ske på egna på egna villkor. Här bor till vardags 8 vuxna i åldrarna 30-60 år, två hundar och två katter. Intressen i huset är hantverk, odling, musik, kultur, konst mm. Gemenskapen är fortfarande i ett tidigt skede, och vi söker dig som är intresserad av att vara med och bygga den.

 
LÄGENHETERNA: Huset har 8 lägenheter, 1:or och 2:or, där alla har sitt eget kök/kokvrå. Samt gemensamma ytor i form av ett stort gemensamt vardagsrum, delade toaletter och dusch och hallar.
 
HUSET: Huset är en gammal herrgård i tre våningar med vackra orginaldetaljer, stora fönster, trägolv, pappspända tak, eldstäder och stor trädgård med många liv och som renoveras varsamt med små medel. 
 
BYGDEN: Strömsfors/Uddebobygden är en av de mest inspirerande exemplen i Sverige på levande landsbygd de senaste tio åren. Här finns flera aktiva kulturscener/mötesplatser, ett andelsjordbruk, gemensamhetsodlingar, gårdsbutik, ett surdegsbageri, bybastu, kollektivverkstad och makerspace, flera återkommande festivaler, en småhusby och kantarellskogen runt hörnet.
 
KOMMUNIKATIONER: Bussen stannar precis utanför. Det går ca 18 turer till Göteborg på vardagar. Där de kortaste tar 2h. Med bil så tar det ca 1h15 min till Gbg, 40 min till Borås, 10 min till Svenljunga och Tranemo osv. Det finns en aktiv samåkningskultur. Det finns en cykelväg som går mellan Uddebo och Strömsfors, som går utmed ån Assman. Den är ca 3,5km.

Intresserad av boende maila: elinor.askmar@byarkvarter.se

Småhusby i Dals Rostock, Mellerud

Småhusbyn i Dals Rostock är ett projekt som jobbats fram i projektet Bygg- och bogemenskaper i Dalsland, där Byar&Kvarter varit sakkunniga, konsulter och processledare för vissa delar.

BYGDEN: Dals Rostock är en by med runt 800 invånare som ligger ca 6km från Mellerud, där tåget till Göteborg tar en dryg timme.

Dals Rostock är en gammal kurort med lång historia av att locka människor som längtar efter natur, rekreation och hälsa. Idag är det en levande by med turistanläggning, events, småbruk, byggnadsvård, hantverk, lokalsamhällesdriven mötesplats, fungerande skola och affär, idrottsföreningar, bybastu, byutvecklingsförening och Sveriges sydligaste stora vildmarksområde i Kroppefjäll.

SMÅHUSBYN: Detaljerna kring småhusbyn är ännu väldigt oklara. Vi tror att den första etappen kan omfatta 8-10 hushåll, att det blir någon form av markarrende och att det kommer finnas goda odlingsmöjligheter i anslutning. Det finns en god dialog med Melleruds kommun. Vi siktar på att bilda en förening som kan föra dialog med kommunen om konkreta frågor som påverkar kostnader, tekniska och sociala lösningar. Tidsplan är oklar.

https://www.dals.fhsk.se/om-oss/projekt/bogemenskapdalsland/